Guide til forskellige lånetyper

Guide til forskellige lånetyper

Forbrugslån, kviklån, boliglån, banklån. Der findes et hav af forskellige lån på markedet. At vælge den rette lånetype med passende lånevilkår kan have en afgørende betydning for din økonomi, dit budget og at nå dine mål. Men det kan være en jungle at finde rundt i, især hvis man ikke er uddannet revisor eller har flair for tal og økonomi. Vi gennemgår derfor nogle af de gængse lånetyper herunder.

 

Boliglån

Boliglån er et lån til at finansiere køb eller renovering af en bolig, hvad enten det er en lejlighed, et hus eller et sommerhus. Da det oftest drejer sig om store summer, er det vigtigt at undersøge markedet grundigt og sætte sig grundigt ind i lånevilkårene, inden du skriver under på en bindende låneaftale. Boliglån suppleres ofte med et realkreditlån.

 

Forbrugslån

Forbrugslån er, som navnet antyder, til at finansiere privat forbrug. Det er et kært barn med mange navne som fx kviklån, smslån, mikrolån og hurtiglån. Det er mange betegnelser for den samme type lån, hvilket kan gøre det endnu mere forvirrende at finde rundt i. Der findes rigtig mange udbydere af denne type lån, især online, med forskellige lånevilkår, renter, løbetid og gebyrer. Lånerammen kan fx være lavere ved mikrolån. Ofte blander låneudbyderne sig ikke i, hvad man bruger sit forbrugslån på, så der har man frie tøjler. Hvis du står og mangler finansiering til privatforbrug i øjeblikket, så tag et nemt og hurtigt lån med en overskuelig ansøgningsproces.

 

Billån

Billån bruges til at finansiere køb af bil. Det er en fordel, når man ikke har de penge på hånden, som en bil koster. Da det ofte drejer sig om større beløb, kan det derfor være en fordel at tage et billån og afdrage på det efterfølgende, så man ikke skal vente til, man har sparet op, med at købe en ny bil. Der er forskellige slags billån, og ved nogle skal man stille bilen som sikkerhed. Undersøg derfor vilkårene, inden du skriver under på noget.

 

Studielån

Studielån dækker over lån, man kan tage som studerende på SU-berettigede uddannelser. Det kan fx være et SU-lån eller et slutlån. Fordelen ved studielån er at lånevilkårene som regel er ret favorable for låntageren, idet renten er forholdsvis lav, og løbetiden er lang. Derfor er det et ret konkurrencedygtigt lån til andre lånetyper, hvis man har brug for at låne penge, mens man studerer.

 

Realkreditlån

Realkreditlån bruges til at finansiere køb af fast ejendom som en bolig eller erhvervsejendom. Det kan dog også bruges til byggeprojekter på eksisterende boliger. Lånet er sikret i fast ejendom, dvs. at man stiller sin ejendom som sikkerhed, når man optager lånet. Lånet finansieres ved, at dit valgte realkreditinstitut udsteder obligationer på dine vegne til investorer. Når mange køber bolig, lånes den største sum som regel via et realkreditlån.

 

Virksomhedslån

Når man driver virksomhed, er der masser af grunde til at have behov for et virksomhedslån. Det kan være, at du vil starte en virksomhed op. Eller måske vil du optimere eller skalere din eksisterende virksomhed. Der findes mange udbydere af virksomhedslån med vidt forskellige betingelser og lånevilkår. Nogle er henvendt til mere specifikke formål såsom startuplån, der er rettet mod opstartsfasen af en virksomhed.